Bjørn Teddy Røremaskine

Det lyder som et stykke legetøj til bamsen, og det er både sandt og ikke.

Det er sådan en her:

Og den betragtes i brede kredse som toppen af poppen indenfor røremaskiner. Den er lavet i Danmark af en virksomhed der laver store og professionelle røremaskiner.
Den lyder super lækkert, og kører super lækkert, ser super lækker ud, og den har ry for at være bjørnestærk. Og så er der ikke en skrue at se.  Og det er jo lidt frustrerende når man nu har fået sådan en ind, og meget gerne ville kunne splitte den ad, for at reparere gearkassen, som lod til at have et dårligt tandhjul.  Senere viste det sig at være rigtigt:
Hvis du står i samme situation, så skal du bare kigge videre her, for det lykkedes at finde det hemmelige sted, hvor der skulle skrues for at få adgang til

Det indre af maskinen.
Nå, men altså, til at begynde med skal du have lirket de to store knapper af:

Her bruger jeg en speciel lirker som jeg købte en gang, og som er beregnet til at vride bagdækslet af dit armbåndsur. Men det gælder om at være forsigtig. Du kan også bruge noget andet tyndt og fladt, som f. eks en paletkniv.
Når knappen (og den på den anden side) er kommet af, så skriver du lige V og H på knapperne og på maskinen, for at huske at sætte dem rigtigt på, når du skal samle dem igen. og så ser der sådan ud inde bagved:

Og her kan du se at jeg har antydet hvor nøglen til at få bamsen skilt ad, sidder henne. Det er lige sådan i den anden side.
Vend dyret om, og så du kan få din Unbrakonøgle ind og udskrue:

Når begge skruerne er løsnet helt (De kommer dog ikke ud, for de er sikret med nogle nylon skiver), så kan du lirke låget af.

For at afmontere drivremmen skal du have fat i låserings- tangen:

Du trækker den store remskive op, samtidig med at du drejer den rundt.
Hov, den vil jo ikke dreje rundt, fordi gearkassen er ødelagt!
Så må du også have låseringen ved det lille remhjul af, og trække begge to op.
Når remhjulene er borte, så ser det sådan ud:
Herfra gik det så hurtigt at jeg ikke nåede at tage billeder.
For at få rørehovedet af, så går det ud på at løsne den lille unbrako- bolt til venstre i billedet, og forsigtigt slå den aksel der sidder under den, nedad. Så er det bare med at se at finde et nyt rørehoved. Det er nemlig ikke muligt at købe det ødelagte nylon tandhjul separat. Det ville ellers nok kunne koste omkring en halvtredser. I stedet skal man købe et helt rørehovede til over 1000 kr.
Men det er nu også meget pænere end det gamle:

Inden jeg gik i gang med at samle Teddy igen var der lige et større arbejde med at rense det tandhjul som overlevede sammenbruddet for stumper af gamle nylontænder:

De sad nemlig inde i sprækkerne i spidshjulet her:

Men efter et stykke tid var tiden kommet til at smøre det nye tandhjul med noget specielt nylon- fedt, som leverandøren havde været så søde at sende med:

Og så var det ellers bare at gøre det hele omvendt. Det vil sige at der er lige et sted at være opmærksom. Det er når det nye rørehovede skal op på plads. Så er der ikke noget med at banke med hammer eller lignende.
Nej, hellere lige lirke det på plads, og så ellers trække det på plads ved at stramme skruen godt:

Endelig vil jeg sige at det undrer mig, at også denne dyre og høj- kvalitets- røremaskine ikke har nogen beskyttelse af gearene imod overbelastning. Det ville have været super let at lave, for konstruktørerne. En simpel moment- kobling i forbindelse med remhjulet ville have forebygget at denne maskine skulle igennem en kostbar reparation.
Det er noget jeg har set på mange andre maskiner også.

Men der skal selvfølgelig holdes gang i produktionen.

6 tanker om "Bjørn Teddy Røremaskine"

 1. Hej Niels

  Tusind tak for denne gode vejledning.

  Jeg har samme problem med min Teddy, som du her beskriver. Jeg er kommet dertil, hvor de to låseringe er fjernet. Jeg kan ikke få det lille tandhjul af. Kan du beskrive nærmere, hvordan du gjorde det?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Søren

  1. Jeg tror faktisk slet ikke at jeg tog det lille tandhjul af. Når det store er kommet af, kan det løftes af sammen med tandremmen.
   Har du virkelig også fået gearet ødelagt? hvordan er det sket?
   Er bare nysgerrig efter hvor robust Teddy egentlig er. .

 2. Hej Niels
  Jeg har også en Teddy som er flækket, efter en tur på gulvet. Kan du give mig kontaktoplysninger til levarandøren med henblik på bestilling af reservedele?
  Mvh. Anders 😉

  1. Jeg er lige for tiden ved at ordne den Teddy som er nævnt i de øvrige kommentarer. Skaden viste sig at være større end først antaget, da selve støbegodset også havde en flække. Den er jeg ved at udbedre lige for tiden.
   Men ellers er det Oluf Brønnum & Co. A/S (https://www.bronnum.dk/da-dk/) som kan levere reservedele. Men kun til virksomheder.
   Kontakt mig gerne hvis det er noget jeg skal hjælpe dig med. .
   Men hvis det også er topskjoldet der er flækket på din, så trænger den nok også til at blive kontrolleret for yderligere skader. . .

 3. Hej Nils
  Super med billeder og beskrivelser.
  Ved du hvor man få reservedele. Jeg har en top der er revnet efter en tur på gulvet?

  1. Ja, jeg kan godt bestille reservedele. Desværre kræver leverandøren at man er en virksomhed for at de vil levere.
   Men vi ses jo snart 🙂
   Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *